KARATEN HISTORIA

Karaten ja muiden BUDO -lajien juuret löytyvät kaukaisesta historiasta yli tuhannen vuoden takaa. Kaakkois-aasialaiset munkit joutuivat kehittämään aseettomia taistelutaitoja, koska heiltä oli kielletty aseiden kantaminen. Shaolin taistelutaito tuotiin Okinawan saarelle, missä se sekoittui saarelaisten omiin taistelutekniikoihin.

Aseeton taistelu sai lisää merkitystä, kun japanilainen feodaaliherra Kagoshima kielsi saarelaisilta aseiden käytön. Näin syntynyttä taistelutaitoa alettiin kutsua kiinalaisen alkuperänsä mukaisesti "kiinalaiseksi kädeksi". Vasta nykyaikaisen karaten kehittäjä Gichin Funakoshi muutti nimen tarkoittamaan "tyhjää kättä".

Uudella nimellä Funakoshi halusi korostaa lajin filosofista perustaa. Japaniin karate tuli vasta vuonna 1922, jolloin Funakoshi antoi ensimmäisen näytöksen Japanin opetusministeriön kutsusta. Eurooppaan karate tuli 1950-luvulla ja Suomeen 1967.

Kehitys Suomessa on ollut nopeaa, mistä onkin osoituksena niin naisten kuin miestenkin arvomitalit MM, EM ja PM tasolla unohtamatta lahjakkaita nuorten sarjojen menestyksekkäitä edustajiamme. Karate on levinnyt maassamme laajalle alueelle ja seuroja on lukuisia. Suurin maamme karaten lajiliittymä on ehdottomasti Suomen Karateliitto (SUL:n jäsen), jonka alaisuuteen suurin osa karateseuroistamme kuuluu. Suomen Karateliitto on perustettu 1969.

TAKAISIN TAKAISIN ETUSIVULLE
Sivustoa päivitetty 11.11.2018, © Nilsiän Karateseura 2006 - 2018