HISTORIA

MITÄ KARATE ON?

Budo-lajit, joihin myös karate kuuluu, ovat Kaukoidässä useiden vuosisatojen kuluessa kehitettyjä itsepuolustus- ja hyökkäysmenetelmiä; karaten historiasta. Karate on muiden budo-lajien tapaan luonteeltaan hyvin kokonaisvaltainen. Se vaatii harrastajaltaan huomattavaa reaktionopeutta ja tekniikan hallintaa mutta myös pitkälle vietyä itsehillintää ja itsekuria. Karaten harjoittelussa kiinnitetäänkin tekniikan hiomisen ohessa erityisesti huomiota henkiseen harjoitukseen. Perimmäisenä tavoitteena on tasapainoinen ihminen, joka kykenee toteuttamaan karaten henkisiä ja fyysisiä periaatteita jokapäiväisessä elämässään.

Karatehan on kaikkea muuta kuin, mitä videoelokuvat ja ns. karate-kuvat esittävät lajista. Lyhyesti ilmaistuna karate on:

Taistelulaji
Itsepuolustuskeino (tarvittaessa)
Elämänfilosofia
Kilpaurheilua
Kuntoilua

Karaten fyysinen puoli käsittää paljon erilaisia torjuntoja, lyöntejä, potkuja, kaatoja, lukkoja jne. Suoritukset ovat oikein tehtyinä tehokkaita ja hallittuja. Karaten henkinen puoli käsittää kurinalaisen työskentelyn, vastustajan kunnioittamisen, itsehillinnän, keskittymiskyvyn jne. Tässä tuli mainittua vain murto-osa karatessa harjoiteltavista osa-alueista. Hyvän karate-tekniikan tärkeimpiä osa-alueita ovat mm.:

Koko vartalon hyväksikäyttö
Hallittu tasapaino
Taloudellinen voimankäyttö
Tekniikan ajoitus, -kohdistus ja -kontrolli
Henkinen asenne

Huom! Sinun ei tarvitse välttämättä olla erityisen vahva, eikä yhtä hyvässä fyysisessä kunnossa kuin joku aktiivisesti urheileva henkilö, saavuttaaksesi suuren tehokkuuden karatessa. Karate voi olla kilpa- tai kuntourheilua sekä sitä voi käyttää itsepuolustusmenetelmänä, mutta ennen kaikkea se on BUDO -laji. Budo -lajithan tarkoittavat lähinnä Aasiasta kotoisin olevia kamppailulajeja, joiden päämääränä on harrastajiensa henkinen kasvaminen.

Tyylisuuntamme Shito-ryu'n perustaja on Kenwa Mabuni (1889-1952), joka yhdisti tekniikoita vanhoista okinawalaisista NAHA TE ja SHURI TE -tyyleistä luoden Shito-ryu karaten.

TAKAISIN ETUSIVULLE SIVUN ALKUUN
Sivustoa päivitetty 19.1.2019, © Nilsiän Karateseura 2006 - 2019