KARATEHARJOITUSTEN SISÄLTÖ

Perustekniikkaharjoittelu

Tämän harjoittelun tarkoituksena on opettaa lajin lukuisat tekniikat, niiden oikeat liikeradat ja tekniikkaan tarvittavan voiman sekä kehonosien käyttö. Harjoittelu tapahtuu ilman paria ja taitojen kasvaessa liikkeitä yhdistelemällä saadaan pitkiäkin liikesarjoja. Hyvä perustekniikan hallitseminen on ehdoton edellytys kaikelle muulle karateharjoittelulle.

Pariharjoittelu

Tässä harjoittelumuodossa aina toinen parista hyökkää usein varsin monimutkaisillakin liikesarjoilla, joihin toinen parista suorittaa torjuntoja sekä vastahyökkäyksen. Kaikki liikkeet ovat ennalta määrättyjä ja useimmiten hyökkääjä loppujen lopuksi häviää kamppailun. Tärkeitä asioita pariharjoittelussa ovat: oikea etäisyyden valinta, tasapainon hallinta, tekniikan oikea ajoitus, "taisteluhenki", tekniikoiden todellisuus jne.

Kata

Kata on ennalta määrätty liikesarja, jonka suorittaja käy läpi yksin taistellen kuviteltuja vastustajia vastaan. Sanotaan, että kata on opittu hyvin, kun sivusta seuraava henkilökin pystyy "näkemään" vastustajat.

Yleistä

Yleensä harjoitukset sisältävät runsaasti erilaisia lihaskuntoa lisääviä liikkeitä ja venytyksiä. Ensimmäisten harjoituskertojen jälkeen saattaa aloitteleva karateka yllättyä, koska lihakset tuntuvat harjoitusten jälkeen aroilta pari - kolme päivää, mutta se on ohimenevää. Alkulämmittelyllä pyritään minimoimaan lihasrevähtymiä. Peruskurssin aikana uhrataan paljon aikaa peruskunnon kohottamiseen, koska hyvä perusvoimataso on edellytys monimutkaisten, rentojen liikkeiden ja liikesarjojen oppimiselle. Aloittelevan karatekan olisi hyvä venytellä omalla ajallakin, koska peruskurssilla läpikäytävää tekniikkaa on paljon ja varsinaiselle venyttelylle saattaa harjoitusten puitteissa jäädä varsin vähän aikaa. Karatekalle sopivia venyttelyjä käydään harjoituksissa läpi ja näiden ohjeiden mukaan voi venytellä kotona. Venyttelyt olisi hyvä suorittaa mieluiten 1 - 2 tunnin kuluttua harjoituksista ettei reväyttäisi väsynyttä lihasta yltiöpäisellä venyttelyllä. Venyttelyjen suorittamisesta voi kysellä opettajilta ja ohjaajilta lisää.

TAKAISIN ETUSIVULLE SIVUN ALKUUN
Sivustoa päivitetty 11.8.2017, © Nilsiän Karateseura 2006 - 2017
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!